Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Primavara (Primavera) - Sandro Botticelli

Publicat de artex la 21 - August - 2009

COMENTARIU PLASTIC

Primavara (Primavera), de Sandro Botticelli, a fost una dintre cele mai admirate lucrari, fiind celebra inca de la expunerea sa la Florenta.

Sub forma evocarii gradinilor Raiului, pictorul va simboliza tineretea, iubirea si bucuria de a trai, caci asemeni primaverii care renaste in fiecare an, asa si omul tanjeste dupa iubire si tinerete vesnica, atat de dorite, dar niciodata atinse.

Personajul feminin Venus – simbolul iubirii si frumusetii, este centru de interes al lucrarii si imparte compozitia in doua zone, ca un adevarat ax de simetrie.

Ea este usor dezaxata (spre dreapta) ceea ce creaza in ansamblu, impresia de instabilitate care se adauga la reprezentarea catorva din personajele in miscare.

Alte personaje feminine sunt: Primavara, reprezentata de o femeie frumoasa, delicata si gratioasa, imbracata intr-o rochie ornamentata cu flori de primavara, apoi Cele 3 Gratii, seminude, acoperite doar de niste valuri stravezii care nu le ascund trupurile masive, sculpturale, dar pline de suavitate.

Ele sunt prinse intr-un dans lent, gratios, au chipuri melancolice si usor triste.

De cealalta parte a lucrarii, o nimfa a padurii care parca fuge speriata, este urmarita de Zefir, zeul vantului.

In coltul din stanga tabloului, este asezat un tanar, la randul sau plin de gratie, imbracat dupa moda florentina si care potrivit unor speculatii actuale l-ar putea reprezenta pe Paris sau Hermes, ambii personaje mitologice.

Reprezentand alaturi de Zefir, singurul personaj masculin, nu se cunoaste rolul sau in aceasta scena, descifrarea subiectului, intelegerea semnificatiei lui adanci fiind foarte dificile, in intregime ascunse la prima vedere.

Planurile sunt fragmentate si vizibil esalonate spre fundal.

Intreaga scena este obturata de o padure de portocali, privirea putand trece prin desisul ei doar in unele zone de lumina in care se banuieste infinitul.

IMAGINI

Alte articole despre pictori...

 • Nasterea Venerei - Sandro Botticelli
  COMENTARIU PLASTIC Nasterea Venerei, de Sandro Botticelli – mult mai simpla in descifrarea semnificatiilor sale fata de lucrarea Primavara, nasterea Afroditei sau Venus este un omagiu adus frumusetii si iubirii, personajul intruchipand idealul sau de frumusete
 • Botticelli, Sandro
  SANDRO BOTTICELLI (1 martie 1444/45 - 17 mai 1512), numele real Alessandro di Mariano Filipepi, este cel mai reprezentativ pictor al Scolii florentine, ultimul, cu care se incheie seria marilor personalitati artistice florentine. BIOGRAFIE A fost intotdeauna
 • Giotto di Bondone
  GIOTTO DI BONDONE (cca. 1266 - 8 ianuarie 1337), a fost un pictor şi arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene şi predecesorul artei moderne. Giotto este un reprezentant al Prerenasterii (secolul al XIV-lea). VIATA SI OPERA Personalitate multilaterala,
 • Rembrandt - Portrete individuale
  Rembrandt - Portrete individuale In portretistica spiritul inventiv al artistului este inchis intr-o formula destul de ingusta. In cele mai multe cazuri punerea in pagina se rezuma la o jumatate de figura pe un fond neutru.
 • Pierro della Francesca
  PIERRO DELLA FRANCESCA (Pietro dei Franceschi, 1420/16/10 - 12 octombrie 1492) este una dintre cele mai marcante figuri ale Quattrocento-ului italian, fiind o personalitate multilaterala, pictor, matematician, teoretician. BIOGRAFIE A facut soc, opera sa fiind foarte originala,

2 Comentarii pentru “Primavara (Primavera) - Sandro Botticelli”

 1. [...] de Sandro Botticelli – mult mai simpla in descifrarea semnificatiilor sale fata de lucrarea Primavara, nasterea Afroditei sau Venus este un omagiu adus frumusetii si iubirii, personajul intruchipand [...]

Lasă un comentariu