Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Aivazovsky, Ivan Konstantinovich

Publicat de artex la 8 - Februarie - 2009

AIVAZOVSKY, Ivan Konstantinovich (29 iulie 1817 - 5 mai 1900), pictor de origine armeana, nascut la Theodosia, Crimeea.

Este considerat unul dintre cei mai mari maestri ai picturii marine.

Biografie

S-a nascut intr-o familie saraca de negustori armeni, care a emigrat in Polonia la inceputul secolului XIX. Fiind inca copil, era atras foarte mult de desen, realizand copii dupa ilustratiile unor carti, despre lupta grecilor impotriva dominatiei otomane. Aceasta tema va fi reluata mai tarziu si in tablourile sale.

Mai intai urmeaza o scoala primara armeana din Theodosia, apoi isi incepe educatia artistica la gimnaziul din Simferopol. Mai apoi, datorita ajutorului acordat de primarul Theodosiei, are posibilitatea de a merge la Sankt Petersburg, unde va desavarsi formarea sa artistica la Academia de Arte.

Picturile sale trezesc interesul cunoscatorilor inca de pe vremea studiilor la Academia de Arte. Aceasta este perioada in care marele poet rus Alexander Puskin descopera operele sale cu ocazia unei expozitii si ii devine unul dintre cei mai mari admiratori ai sai.

In 1837 Aivazovsky absolva Academia din Sankt Petersburg cu medalia de aur si primeste, din aceasta cauza, sprijinul acesteia pentru a-si aprofunda studiile artistice. Este trimis intr-o calatorie, pe o perioada de doi ani, in Crimeea, unde picteaza peisaje marine.

Intre anii 1840-1844, Aivazovsky calatoreste prin Europa, vizitand Italia, Franta, Germania, Anglia, Spania si la sfarsit Malta. In timp acestui lung voyage el devine membru al mai multor Academii: Florenta, Paris (unde primeste o medali de aur), Roma, Stuttgart si Amsterdam.

Tablourile sale se bucura de un mare succes si in 1841 Papa Grigorie al XVI–lea cumpara “Haosul” pentru muzeul Vaticanului.

In 1844 devine membru al Academiei din Sankt Petersburg, iar din 1845 pictor al Statului major al Marinei rusesti. In orasul sau natal, Theodosia, fondeaza o noua scoala armeana si o imprimerie, de asemenea, finanteaza restaurarea unei vechi biserici armene si ridicarea unei noi. In jurul anului 1865 creeaza Scoala de Arte, iar prin anul 1889 isi transforma propria casa intr0un muzeu.

Aivazovsky a fost apreciat inca din timpul vietii, este primul artist strain decorat al legiunii de onoare franceze.

Moare la 5 mai 1900 la Theodosia, este inmormantat in gradina bisericii armene: Sfantul Sarkis.

A lasat in urma sa mai mult de 6000 de tablouri dintre care aproximativ jumatate sunt peisaje marine.

Picturi

Alte articole despre pictori...

 • Millet, Jean-Francois
  MILLET, JEAN-FRANCOIS (4 octombrie 1814 - 20 ianuarie 1875) a fost un pictor francez. Pictura sa este cu desavarsire moderna, in acelasi timp insa se poate resimti si influenta vechilor maestri. S-a stabilit la Barbizon in
 • Klee, Paul
  KLEE, PAUL (18 decembrie 1879 - 29 iunie 1940) este un pictor elvetian de origine germana. Este totodata una dintre cele mai originale personalitati dintre profesorii de la Bauhaus, o scoala unica in felul ei,
 • Schiele, Egon
  SCHIELE, EGON (12 iunie 1890 - 31 noiembrie 1918) a fost un pictor austriac. Scurta viata a lui Egon Schiele se inscrie intre doua date simbolice: 1890 - anul mortii lui Van Gogh si 1918
 • Wyspianski, Stanislaw
  WYSPIANSKI, STANISLAW (15 ianuarie 1869 - 28 noiembrie 1907) a fost un pictor polonez si cea mai mare individualitate a Poloniei June, prin multilateralitatea sa, amintind de marii maestri ai Renasterii. Dramaturg revolutionar, inovator in
 • Capatina, Marina
  MARINA CAPAŢÎNA (n. 31 decembrie 1983, Chişinău, Republica Moldova) este un pictor şi desenator român, originar din Republica Moldova, stabilită în România. A absolvit în 2008 Universitatea de Arte Plastice, specializarea pictură de şevalet, Bucureşti. A

2 Comentarii pentru “Aivazovsky, Ivan Konstantinovich”

 1. Alexandru

  Un pictor cu adevarat “de geniu”. Din totdeauna am fost fascinat de picturile lui!

  [Raspunde]

 2. sorin

  personal , il consider pe AIVAZOVSKY cel mai mare pictor de ” marine ” in peisajul culturii universale . Mama Rusia ar trebui sa-si promoveze mai agresiv fiii din cultura !

  [Raspunde]

Lasă un comentariu