Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Wyspianski, Stanislaw

Publicat de artex la 19 - Februarie - 2009

WYSPIANSKI, STANISLAW (15 ianuarie 1869 - 28 noiembrie 1907) a fost un pictor polonez si cea mai mare individualitate a Poloniei June, prin multilateralitatea sa, amintind de marii maestri ai Renasterii. Dramaturg revolutionar, inovator in pictura, novator al artei decorative - dar si reformator al intregii traditii patriotice.

Si astazi opera poetica si artistica a lui Wyspianski este pentru polonezi o provocare. Mereu are rolul unui examen national de constiinta.

Biografie

Copilaria

Stanislaw Wyspianski vine pe lume la 15 ianuarie 1869 in Cracovia, ca primul copil al Mariei si Franciszek Wyspianski - sculptor. Copilaria micului Stas se desfasoara in casa lui Dlugosz de pe strada Kanonicza, in imediata apropiere a Castelului si a catedralei, printre sculpturile din atelierul parintelui sau. Nu este o copilarie prea fericita. Tatalui sau, inzestrat, de altfel, cu talent si educatie, ii lipsesc personalitatea si puterea vointei. Greutatile materiale vor transforma creatia lui Franciszek intr-o meserie. De aceea, va incerca sa-si inece frustrarea in bautura, mai ales cand in anul 1875 ii moare fiul cel mai mic, Tadeusz si, un an mai tarziu, sotia.

In anul 1890, Stanislaw se va muta in casa nasei sale, matusa Stankiewicz. Unchiul Stankiewicz, nobil, marinimos si inconjurat de nimbul unui trecut eroic va imbratisa rolul de tata si se va ingriji de educatia lui Stanislaw Wyspianski.

Educatia artistica

Tanarul Wyspianski frecventeaza cursurile Gimnaziului clasic Sf. Anna. Numai la desen reuseste sa aiba rezultate remarcabile. In aceasta perioada, participa la manifestarile patriotice, deoarece Cracovia anilor optzeci, beneficiind de politica liberala a ocupantilor, devine locul neincetatelor sarbatoriri si aniversari.

In anii de gimnaziu au inceput sa prinda contur planurile de viata ale lui Wyspianski. Va asista ca audient la cursurile Scolii de Arte Frumoase din Cracovia. Dupa bacalaureat intra la Universitate, unde studiaza in Cabinetul de Istoria Artei pictura Renasterii si activeaza in “Cercul Esteticilor”. La scurta vreme, prietenul sau Matejko, care lucreaza la policromia Bisericii Sfanta Maria, ii solicita ajutorul.

Realizarea acestei decoratiuni policrome este pentru Wyspianski o adevarata aventura. Petrece jumatate de an pe schele. In martie 1890, in ciuda impotrivirilor lui Matejko, Wyspianski porneste in calatorie prin Europa.

Intre Paris si Cracovia

In ciuda avertismentelor maestrului, in anul 1891, Wyspianski si Mehoffer incearca sa intre la Ecole des Beaux-Arts din Paris - fara succes insa. Inchiriaza impreuna un atelier si picteaza la Academia Particulara Colarossi, desi adevarata educatie consta mai degraba in vizitarea Louvre-ului, mersul la Opera si discutiile cu alti artisti. Wyspianski este din in ce mai mult atras de poezie si teatru.

Se reintoarce in toamna anului 1892 in Cracovia; inca doi ani va mai oscila intre Paris si Cracovia. In anul 1895, va realiza primul lui proiect monumental: este vorba despre policromia bisericii calugarilor franciscani. Curand, o va intregi cu un ciclu de vitralii. Publica o serie de piese de teatru. Va avea, de asemenea, copii in urma ciudatei lui legaturi cu taranca Teodora Teofila Pytko.

In anul 1897 apar primele succese personale: premii pentru vitraliile franciscane, succesul scenic al piesei “Varsovianca”. Incredibila activitate creatoare este stopata de primele semne ale bolii, fata de care medicina din acea vreme este neputincioasa. Ceasul incepe sa masoare timpul parca mai clar. Artistul lucreaza in umbra mortii care se apropie.

Sfarsitul vietii

Wyspianski intra in secolul XX ca un poet, dramaturg matur si pictor cu un stil cristalizat. Cruciale in cariera sa se dovedesc proiectele de vitralii pentru Wawel si avanpremiera piesei “Nunta”. Dupa “Nunta” apar alte capodopere teatrale. Wyspianski incearca sa ramana fidel picturii, desi multe din proiectele sale se izbesc de zidul neintelegerii.

La sfarsitul vietii, Wyspianski ramane, intr-un oarecare sens, neimplinit ca pictor. Starea sanatatii artistului se agraveaza vizibil. Din grija pentru familia sa, cumpara o casa in satul Wegrze, langa Cracovia, unde se va muta in toamna anului 1906.

Moare pe 28 noiembrie 1907, la doar 38 de ani. Inmormantarea lui devine o mare manifestatie nationala.

Picturi

W

Alte articole despre pictori...

 • Renoir, Auguste
  RENOIR, AUGUSTE (25 februarie 1841 - 2 decembrie 1919) este considerat unul dintre cei mai mari pictori francezi, care impreuna cu prietenii sai, Claude Monet, Alfred Sisley si Paul Cezanne, creaza curentul impresionist, curent ce
 • Millet, Jean-Francois
  MILLET, JEAN-FRANCOIS (4 octombrie 1814 - 20 ianuarie 1875) a fost un pictor francez. Pictura sa este cu desavarsire moderna, in acelasi timp insa se poate resimti si influenta vechilor maestri. S-a stabilit la Barbizon in
 • Klee, Paul
  KLEE, PAUL (18 decembrie 1879 - 29 iunie 1940) este un pictor elvetian de origine germana. Este totodata una dintre cele mai originale personalitati dintre profesorii de la Bauhaus, o scoala unica in felul ei,
 • Aivazovsky, Ivan Konstantinovich
  AIVAZOVSKY, Ivan Konstantinovich (29 iulie 1817 - 5 mai 1900), pictor de origine armeana, nascut la Theodosia, Crimeea. Este considerat unul dintre cei mai mari maestri ai picturii marine. Biografie S-a nascut intr-o familie saraca de negustori armeni,
 • Schiele, Egon
  SCHIELE, EGON (12 iunie 1890 - 31 noiembrie 1918) a fost un pictor austriac. Scurta viata a lui Egon Schiele se inscrie intre doua date simbolice: 1890 - anul mortii lui Van Gogh si 1918

Lasă un comentariu