Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Renoir, Auguste

Publicat de artex la 13 - Februarie - 2009

RENOIR, AUGUSTE (25 februarie 1841 - 2 decembrie 1919) este considerat unul dintre cei mai mari pictori francezi, care impreuna cu prietenii sai, Claude Monet, Alfred Sisley si Paul Cezanne, creaza curentul impresionist, curent ce va revolutiona pictura.

Biografie

Auguste Renoir provine dintr-o familie modesta de mestesugari. Talentul sau e remarcat de timpuriu.

Multa vreme este apropiat de Monet si de impresionisti. La capatul vietii sale este un pictor recunoscut si cautat, dar tablourile sale care surprind momentele fericite ale vietii au fost recunoscute cu adevarat abia dupa moartea sa.

Pierre-Auguste Renoir s-a nascut in 1841 la Limoges. Tatal sau a fost croitor, iar mama croitoreasa. Copilaria si-a petrecut-o la Paris, intr-un cartier apropiat de Louvre. Parintii l-au incurajat de la inceput sa aleaga cariera de pictor.

Talentul sau nu s-a manifestat numai in pictura, ci si in muzica. La 13 ani lucreaza deja ca pictor de portelanuri.

La scoala de pictura a lui Gleyre ii cunoaste si se imprieteneste cu Claude Monet, Frederik Bazille si Alfred Sisley care studiau si ei pictura. Daca un pictor vroia sa fie recunoscut si sa-si vanda picturile, el trebuia sa expuna in Salon.

Renoir expune in 1865, dar in anul urmator este respins, impreuna cu Manet si Cezanne. Lucrul acesta se repeta si in 1867. De data aceasta ii impartasesc soarta Monet, Sisley si Bazille.

In 1867 se muta, impreuna cu Claude Monet, in casa lui Bazille din strada Visconti. Gratie averii tatalui sau, Bazille duce o viata luxoasa. Cei trei prieteni lucreaza impreuna toata ziua, iar serile si le petrec la cafeneaua Guerbois, loc de intalnire a avangardei timpului. Mai tarziu, cei trei pleaca la Padurea Fontainebleau de langa Paris, in satul Barbizon din apropiere.

In 1867 juriul Salonului ii accepta tabloul intitulat “Lise cu umbrela” cu care s-a inscris la expozitie. In 1870 expune din nou la Salon, dar exclusiv din considerente materiale. Impreuna cu Sisley, Pissaro si Manet fondeaza societatea Societe d’artistes, care organizeaza, in 1874, prima expozitie aimpresionistilor.

Pe masura inaintarii in varsta, pictorul este chinuit de paralizie partiala si de reumatism. Ultimii ani ai vietii sunt marcati de moartea rudelor apropiate, de razboi si de boala. In 1915 ii moare sotia, iar doi dintre fiii sai sunt grav raniti in primul razboi mondial.

Auguste Renoir s-a stins din viata la 2 decembrie 1919.

Picturi

Alte articole despre pictori...

 • Monet, Claude
  MONET, CLAUDE (14 Noiembrie 1840 – 5 Decembrie 1926) a fost un pictor francez, un poet al starii luminii, al fluxului vietii si al cosmosului floral. Monet este un mare contemplativ, unul dintre cei mai
 • Millet, Jean-Francois
  MILLET, JEAN-FRANCOIS (4 octombrie 1814 - 20 ianuarie 1875) a fost un pictor francez. Pictura sa este cu desavarsire moderna, in acelasi timp insa se poate resimti si influenta vechilor maestri. S-a stabilit la Barbizon in
 • Wyspianski, Stanislaw
  WYSPIANSKI, STANISLAW (15 ianuarie 1869 - 28 noiembrie 1907) a fost un pictor polonez si cea mai mare individualitate a Poloniei June, prin multilateralitatea sa, amintind de marii maestri ai Renasterii. Dramaturg revolutionar, inovator in
 • Zurbaran, Francisco
  FRANCISCO de ZURBARAN (6 noiembrie 1598 - 27 august 1664) a fost un pictor spaniol, care pentru secolul al XVIII-lea a fost un “Caravaggio al Spaniei”, iar romanticii secolului al XIX-lea au vazut in pictor
 • Klee, Paul
  KLEE, PAUL (18 decembrie 1879 - 29 iunie 1940) este un pictor elvetian de origine germana. Este totodata una dintre cele mai originale personalitati dintre profesorii de la Bauhaus, o scoala unica in felul ei,

Lasă un comentariu