Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Klee, Paul

Publicat de artex la 17 - Februarie - 2009

KLEE, PAUL (18 decembrie 1879 - 29 iunie 1940) este un pictor elvetian de origine germana. Este totodata una dintre cele mai originale personalitati dintre profesorii de la Bauhaus, o scoala unica in felul ei, care aduna artisti novator, reprezentanti ai tuturor domeniilor artistice.

Paul Klee, considerat inca din timpul vietii sale printre artistii cei mai remarcabili ai artei contemporane, ramane pana in ziua de azi unanim apreciat. Fiind nu numai pictor, ci si violonist si poet, el initiaza un dialog cu muzica, dand nastere unor simfonii cromatice de un profund si neobisnuit de fermecator lirism.

Biografie

Paul Klee se naste la 18 decembrie 1879 in oraselul Munchenbuchsee, situat langa Berna, in partea germana a Elvetiei. Tatal sau, Hans Klee, fiind de nationalitate germana si Paul Klee primeste cetatenie germana. Mama sa, Ida Frick, insa, este de origine franceza si elvetiana.

Inceputurile muzicale

In jurul anului 1880, familia Klee se va muta la Berna; viata acestei familii sta sub semnul muzicii. Cum era si de asteptat, Paul Klee la varsta de 3 ani incepe sa studieze vioara. Demonstreaza un talent remarcabil in domeniul muzicii, incat doar la unsprezece ani tine locul violonistilor din orchestra simfonica din Berna. Cu toate acestea, Klee inca nu stia ce vrea sa faca in viitor. Ezita intre muzica, desen si poezie, scriind de multa vreme povestiri si versuri.

In anul 1898, Klee isi sustine bacalaureatul si pleaca din orasul natal. Il atrage Parisul, dar din cauza diferentelor culturale si a distantei renunta la ideea de a pleca in Franta. In cele din urma hotaraste sa plece spre unul din centrele artistice ale Europei, Munchenul. Acolo va sosi in anul 1898 si, in cele din urma, decide sa studieze pictura.

Inceputurile artistice la Munchen

Inca de la inceput Klee se apropie de gruparea Jugendstil, aceasta fiind o varianta muncheneza a Secesiunii. Va intalni cativa pictori locali, dar inca nu avea nici o idee despre existenta marilor impresionisti. Rareori merge la muzee, in schimb, foarte des se duce la concerte. Asculta muzica lui Richard Wagner, Richard Strauss si Mozart.

In timpul unuia dintre concerte o va cunoaste pe viitoarea sa sotie, tanara pianista Lily Stumpf. In anul 1900, Paul Klee este acceptat la Academia de Arte Frumoase din Munchen. Va studia la clasa pictorului Franz von Stuck, dar ramane dezamagit de acesta, intrucat cursurile sale semanau foarte mult cu lectiile din clasa pregatitoare. Asadar, dezamagit de pictura, vrea sa isi incerce fortele in sculptura, dar nereusind sa intre in atelierul lui Rumann, renunta la Academie. Tot acum, se logodeste in secret cu tanara pianista Lily Stumpf si pleaca la Berna.

In compania prietenului sau, Hermann Haller, pleaca in octombrie 1901 in vizita spre Italia, unde va ramane pana in mai 1902; viziteaza in acest timp Genova, Pisa, Roma, Napoli, Florenta… Este fascinat de arta maestrilor de demult. Ii place in mod deosebit, Rafael, Leonardo da Vinci si Botticelli.

Drumul solitar spre culmi

Paul Klee se intoarce la Berna in 1909 si pana in anul 1905 locuieste la parinti. Decide sa isi gaseasca independent propriul sau drum in arta.

Studiaza, in acest timp, anatomia, participa la cursurile profesorului Straser. Acum exerseaza mai ales desenul. Realizeaza “Inventiile”, un ciclu de gravuri satirice, care dezvaluie atitudinea sa ironica si pesimista fata de lume. Cu toate ca aceste lucrari nu s-au bucurat de succes in ochii publicului, Klee nu se descurajeaza si nu renunta la ideea de a continua studiul artei.

Invata sa stapaneasca tehnica gravurii si pictura pe sticla. In primavara anului 1905, petrece doua saptamani la Paris. Acum viziteaza Louvre-ul si e fascinat de tablourile lui Watteau, Chardin, Leonardo da Vinci si Goya (pe impresionisti ii va vedea abia in timpul urmatoarei vizite in Franta).

In septembrie 1906 se casatoreste cu Lily Stumpf. Tinerii casatoriti locuiesc la Munchen. In cele din urma, descopera la Munchen tablourile lui Van Gogh, Cezanne si Matisse.

Recunoastere

In anul 1907, vine pe lume Felix, singurul fiu al pictorului. In acelasi timp, lucreaza intens si, in 1910, la Kunstmuseum din Berna, are loc expozitia care ii va deschide drumul spre glorie. In anul 1911, ii cunoaste pe Alfred Kubin, August Macke si Wassily Kandinsky, fondatorii grupului “Der Blaue Reiter”.

Primul razboi mondial ii rapeste lui Paul Klee doi prieteni apropiati: Macke si Franz Marc. El insusi este mobilizat in ziua in care afla de moartea lui Marc. In anul 1916 are loc totodata si o expozitie la Berlin, in cadrul careia panzele lui Klee s-au vandut pentru prima oara bine. Dupa incheierea razboiului, in 1918, KLee se va intoarce la Munchen.

Gloria internationala

Inspiratia si imaginatia lui Klee nu au avut de suferit din cauza razboiului. Chiar dimpotriva, el realizeaza din ce in ce mai multe tablouri. In anul 1920, la expozitia retrospectiva, gazduita de Galeria Hans Goltz din Munchen, artistul prezinta trei sute saizeci si doua de lucrari. Expozitia va avea un succes urias. La 25 noiembrie, Klee primeste o telegrama de la colaboratorii Scolii Bauhaus: “Draga domnule Klee, noi toti, de comun acord, ne adresam dumneavoastra cu rugamintea de a accepta catedra de pictura la Bauhaus”. Nu poate sa refuze o asemenea propunere.

Si in 1921 pleaca la Weimar, unde se afla pe atunci sediul Bauhaus. Acum avea sa inceapa cea mai fericita etapa din viata lui Paul, Klee tine cursuri practice, continua sa publice lucrari teoretice, si in tot acest timp picteaza. In anul 1922, cercului de profesori i se alatura Wassily Kandinsky. In anul 1925, cei doi prieteni se muta impreuna cu Scoala Bauhaus la Dessau.

La Paris, Klee participa la prima expozitie suprarealista. La 30 ianuarie 1933, cand Adolf Hitler devine cancelar al Germaniei, Klee decide ca trebuie sa plece inapoi la Berna, din cauza temerilor sale in ce priveste persoana lui Hitler. In orasul sau natal este primit foarte calduros. Retrospectiva organizata de autoritatile locale in anul 1935 confirma in cele din urma renumele lui Paul Klee in Elvetia.

Din anul 1936, Klee va suferi de sclerodermie. Boala, care va constitui cauza mortii artistului, ii ingradeste capacitatea de a lucra. Incepand cu data de 10 mai, KLee este internat la clinica Locarno-Orselina. La 29 iunie 1940, moare la spitalul Locarno-Muralto. Pe piatra funerara i-a fost scrisa ca epitaf o propozitie din jurnalul sau: “Eu eludez legile acestei lumi”.

Picturi

Alte articole despre pictori...

  • Millet, Jean-Francois
    MILLET, JEAN-FRANCOIS (4 octombrie 1814 - 20 ianuarie 1875) a fost un pictor francez. Pictura sa este cu desavarsire moderna, in acelasi timp insa se poate resimti si influenta vechilor maestri. S-a stabilit la Barbizon in
  • Renoir, Auguste
    RENOIR, AUGUSTE (25 februarie 1841 - 2 decembrie 1919) este considerat unul dintre cei mai mari pictori francezi, care impreuna cu prietenii sai, Claude Monet, Alfred Sisley si Paul Cezanne, creaza curentul impresionist, curent ce
  • Schiele, Egon
    SCHIELE, EGON (12 iunie 1890 - 31 noiembrie 1918) a fost un pictor austriac. Scurta viata a lui Egon Schiele se inscrie intre doua date simbolice: 1890 - anul mortii lui Van Gogh si 1918
  • Cezanne, Paul
    CEZANNE, PAUL. Deocamdata nu exista o descriere a acestui pictor.
  • Gauguin, Paul
    GAUGUIN, PAUL. Deocamdata nu exista o descriere a acestui pictor.

Lasă un comentariu