Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Capatina, Marina

Publicat de artex la 10 - August - 2009

MARINA CAPAŢÎNA (n. 31 decembrie 1983, Chişinău, Republica Moldova) este un pictor şi desenator român, originar din Republica Moldova, stabilită în România.

A absolvit în 2008 Universitatea de Arte Plastice, specializarea pictură de şevalet, Bucureşti. A studiat pictura cu Lector Univ. Dr. Marcel Bunea.

BIOGRAFIE

Marina Capaţîna (n. 1983, Chişinău) este un pictor şi desenator român. S-a născut pe 31 decembrie 1983, în oraşul Chişinău. Şi-a petrecut copilăria în oraşul natal, unde a studiat pictura la Şcoala de Arte Plastice “Sciuseva” şi Liceul Republican de Arte Plastice “Igor Vieru”.

Din copilărie arată o deosebită sensibilitate şi înclinare către artă. Începe să deseneze de timpuriu şi realizează acuarele cu peisaje, portrete, naturi statice.

De la vârsta de 5 ani a simţit chemarea pentru pictură. Tatăl, Veaceslav Capaţîna, a fost cel care a susţinut-o cel mai mult în dezvoltarea acestui vis şi talent. Şi el a terminat Şcoala de Arte Plastice “Sciuseva”, dar nu şi-a mai continuat studiile în acest domeniu.

Marina a învăţat primele 2 clase într-o şcoală rusă, după care este transferată în cea cu predare în limba română. În paralel cu Şcoala de Arte “Sciuseva” frecventează şi cursuri de bricolaj şi lucru manual, unde învaţă să lucreze macrameuri, goblenuri, diverse obiecte decorative, etc.

Este perioada în care câştigă primele sale premii în pictură, Premiul II al Organizaţiei “Salvaţi copii!”, Premiul I în cadrul Expoziţiei de pictură “Sport”, Premiul I al Metropoliei Moldova în cadrul Expoziţiei de pictură “Paşte”.

Din cauza unei pasiuni mari pentru dans, la vârsta de 7 ani începe să studieze dansuri populare, timp de 2 ani şi participă la multe competiţii de grup. Iar mai târziu, preferă dansurile latino-americane în locul celor populare.

Studiază pictura din clasa a 5 până în clasa a 9, inclusiv, la Liceul “Igor Vieru”, din Chişinău, iar în anul 1999, la sfatul profesorului său de limba română, Petru Stepan, decide să plece la Bucureşti. Aici va studia pictura la unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, din Bucureşti.

Pe parcursul celor 4 ani de liceu, participă la toate Olimpiadele Naţionale de Arte Vizuale şi Istoria Artei şi obţine menţiuni la Olimpiada organizată în Constanţa, 2003 şi la cea din Alba-Iulia din 2004.

În 2004, este premiată de Centrul Metropolitan pentru Promovarea Tineretului, pentru lucrarea realizată la diplomă.

După absolvirea liceului, îşi continuă studiile la Universitatea de Arte, din Bucureşti, la clasa Lectorului Univ. Dr Marcel Bunea.

În timpul studiilor universitare participă la mai multe expoziţii de grup, printre care se numără: “Maestrul şi discipolii săi”, galeria NIT, “Les Couleurs de Francophonie”, CEC, “Sin City”, Galeria Simeza, Licenţa 2008, Galeria Artis şi multe altele.

În iunie, anul 2008 îşi susţine proiectul de diplomă, intitulat “Homosexualitate”.

EDUCAŢIE ARTISTICĂ

  • Şcoala de Arte Plastice “Sciuseva”, Chişinău, Rep. Moldova (1990-1994)
  • Liceul de Arte Plastice “Igor Vieru”, specializarea Pictură de şevalet, clasa profesorului Stanislav Babiuc, Chişinău, Rep. Moldova (1994-1999)
  • Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, specializarea Pictură de şevalet, Bucureşti, România (1999-2004)

Diplomă Bacalaureat
Certificat de Absolvire a Liceului, în profilul Arte Plastice şi Decorative, specializarea Pictură de Şevalet
Certificat de Competenţe Profesionale, Tehn. în Tehn. Artistice, în specializarea Pictură de Şevalet

  • Universitatea de Arte Plastice, specializarea Pictură de şevalet, Bucureşti, România (2004-2008)

Lucrare de diplomă: “Homosexualitate”, Coordonator ştiinţific: Lector Univ. Dr Marcel Bunea
Diplomă de licenţă

PREMII, MENŢIUNI

  • Premiul II al Organizaţiei “Salvaţi copii!” în cadrul Expoziţiei de pictură, “Planeta verde”, Chişinău, Rep. Moldova (1993)
  • Premiul I în cadrul Expoziţiei de pictură, “Sport”, Atlanta, SUA (1995)
  • Premiul I al Metropoliei Moldova în cadrul Expoziţiei de pictură, “Paşte”, Chişinău, Rep. Moldova (1996)
  • Menţiune Pictură la Olimpiada de Arte Vizuale şi Istoria Artei, etapa naţională, Constanţa (2003)
  • Premiul II în cadrul Expoziţiei de pictură “Bucureşti - O capitală pentru Europa” (2003)
  • Premiul I al Centrului Metropolitan pentru promovarea Tineretului, Primăria sectorului 1, Bucureşti; în cadrul Expoziţiei de Pictură “Promisiuni” (2004)
  • Menţiune Pictură la Olimpiada de Arte Vizuale şi Istoria Artei, etapa naţională, Alba Iulia (2004)

EXPOZIŢII

  • Expoziţie de grup “Maestrul şi discipolii săi”, galeria NIT, Bucureşti (2004)
  • Expoziţie de grup “Les Couleurs de Francophonie”, CEC, Bucureşti (2006)
  • Expoziţie de grup “Rembrandt – contemporanul meu”, galeria UNA, Bucureşti (2007)
  • Expoziţie de grup, “Cobaiul (in)coruptibil”, Galeria NIT, Bucureşti (2007)
  • Expoziţie de grup, “Sin City”, Galeria Simeza, Bucureşti (2008)
  • Expoziţie de grup, Licenţă - clasa Lector Univ. Dr. Marcel Bunea, Galeria Artis , Bucureşti (2008)

Lucrări expuse în muzee şi colecţii

  • Colecţie privata la Mitropolia din Republica Moldova
  • Colecţie privata colecţionari din România
  • Colecţie privata colecţionari din Rusia
  • Colecţie privata Atlanta, SUA

PICTURI

Alte articole despre pictori...

  • Rembrandt - Portrete de grup
    Portrete de grup Portrete duble si de familie Ne sunt cunoscute doar portretele duble si un portret de familie pictate de Rembrandt. Acest tip de portret n-a prea gasit cautare in Olanda pentru motivul ca portretele duble
  • Klee, Paul
    KLEE, PAUL (18 decembrie 1879 - 29 iunie 1940) este un pictor elvetian de origine germana. Este totodata una dintre cele mai originale personalitati dintre profesorii de la Bauhaus, o scoala unica in felul ei,
  • Rembrandt, van Rijn
    Rembrandt, Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606 - 4 octombrie 1669) a fost un pictor olandez, din secolul al XVII-lea, considerat unul dintre cei mai celebri pictori din istoria artei. Opera lui Rembrandt este o sursa
  • Schiele, Egon
    SCHIELE, EGON (12 iunie 1890 - 31 noiembrie 1918) a fost un pictor austriac. Scurta viata a lui Egon Schiele se inscrie intre doua date simbolice: 1890 - anul mortii lui Van Gogh si 1918
  • Aivazovsky, Ivan Konstantinovich
    AIVAZOVSKY, Ivan Konstantinovich (29 iulie 1817 - 5 mai 1900), pictor de origine armeana, nascut la Theodosia, Crimeea. Este considerat unul dintre cei mai mari maestri ai picturii marine. Biografie S-a nascut intr-o familie saraca de negustori armeni,

Lasă un comentariu