Pictori celebri din istoria artei
Respect pentru artă

Rembrandt - Portrete individuale

Publicat de Marina la 3 - Martie - 2009

Rembrandt - Portrete individuale

In portretistica spiritul inventiv al artistului este inchis intr-o formula destul de ingusta. In cele mai multe cazuri punerea in pagina se rezuma la o jumatate de figura pe un fond neutru. Variatiunile pot consta doar din usoare schimbari ale pozitiei; fetele si mainile trebuie sa iasa in relief.

Culoarea are putina libertate (in special la costumele maro-galbui de pe vremea lui Rembrandt). Lumina ramane un factor ce se bucura de anume flexibilitate si la fel pensulatia, putand inviora deseori impresia picturala.

Rembrandt a ajuns sa-si dea seama ca adevarata personalitate a omului este sa se releve numai in momentele de concentrare interioara si de detasare fata de lumea exterioara. De aceea personajele sale par sa vietuiasca intr-o atmosfera a lor, invaluite de tacere si meditatie.

Portretele lui Rembrandt din perioada sa timpurie de la Amsterdam sunt mai veridice decat cele ale lui Elias. Trasaturile sunt simtitor mai animate si lumea este mai dramatica. Gesturile modelelor nu sunt mai putin remarcabile decat acele din portretele predecesorilor si, descrierea costumelor la fel de meticuloasa, iar redarea carnatiei la fel de detaliata.

In portretele lui Rembrandt tratarea este ceva mai fluida, mai vioaie si mai sugestiva. Pozitia figurilor in spatiu devine mai convingatoare prin manuirea competenta a clar obscurului.

Cercetand portretele comandate de la sfarsitul anilor 1630 observam ca vadesc o usoara dar semnificativa evolutie. Redarea costumului este inca destul de evidentiata, dar acum se subordoneaza organizarii in clar obscur care imbratiseaza mai reusit intreaga compozitie. Tonalitatea devine mai calda si se apropie de auriul transparent caracteristic perioadei de mijloc a lui Rembrandt.

In timpul primilor ani de sedere la Amsterdam Rembrandt pare sa fi descoperit prin vecini un numar de tipuri de batrani cu barba.

Un detaliu al constumului arata virtuozitatea neobisnuita a pensulatiei pe care Rembrandt n-ar fi indraznit sa dezvaluie intr-un portret comandat. Aici il depaseste chiar pe Rubens in indraznetul impasto si fluiditatea tehnicii.

El si-a deghizat tanara sotie în ,,Bellona”, ,,Minerva” sau ,,Flora”. Dar exista alte portrete ale Saskiei, ca сel de la Kassel, in fata caruia putem fi partasi la cautarea artistului privind trasaturile ei delicate si ornamentatia fina a costumului ei bogat.

Acest portret arata latura mai blanda a lui Rembrandt unde calitatile intime si rafinate predomina asupra varietatilor barocului care l-au atras deseori in aceasta perioada de success material.

Seria de portrete cu Hendrickje Stoffels incepe in 1649 cu pictura care o reprezinta in pat.

Dupa Hendrickje, personajul cel mai frecvent portretizat de Rembrandt in ultimii ani a fost fiul sau, Titus. Titus ca tanar desenator este si subiectul unei schite de la Dresda. Baiatul este asezat pe o perna mare, la pupitru inalt, din profil si vazut in intregime. El este cu totul absorbit de lucru. Desenul e facut in trasaturi largi si rapide, in maniera de caligrafie avansata si surprinde atitudinea momentala a subiectului, alcatuind o compozitie de mare claritate si expresivitate.

Picturi

R

Alte articole despre pictori...

  • Rembrandt, van Rijn
    Rembrandt, Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606 - 4 octombrie 1669) a fost un pictor olandez, din secolul al XVII-lea, considerat unul dintre cei mai celebri pictori din istoria artei. Opera lui Rembrandt este o sursa
  • Rembrandt - Portrete de grup
    Portrete de grup Portrete duble si de familie Ne sunt cunoscute doar portretele duble si un portret de familie pictate de Rembrandt. Acest tip de portret n-a prea gasit cautare in Olanda pentru motivul ca portretele duble
  • Rembrandt - Autoportrete
    Rembrandt - Autoportrete Avem cunostinta in total de 60 de autoportrete pictate, mai mult de 20 de gravuri si vreo 10 desene. Aceasta inseamna ca~ 10% din imensa opera de pictor a lui Rembrandt a constat
  • Aivazovsky, Ivan Konstantinovich
    AIVAZOVSKY, Ivan Konstantinovich (29 iulie 1817 - 5 mai 1900), pictor de origine armeana, nascut la Theodosia, Crimeea. Este considerat unul dintre cei mai mari maestri ai picturii marine. Biografie S-a nascut intr-o familie saraca de negustori armeni,
  • Signorelli, Luca
    LUCA SIGNORELLI (1445 - 16 octombrie 1525), elev al lui Pierro della Francesca, se deosebeste fundamental de maestrul sau prin accentuarea dramatismului, dinamismului si a energiei debordante a personajelor sale. El creeaza personaje in pozitii si

Un comentariu pentru “Rembrandt - Portrete individuale”

  1. [...] portrete individuale [...]

Lasă un comentariu